FAQ
Procedures - inschrijving
Voor je kunt inschrijven voor cursussen van de Schakelzone Recht, moet je officieel zijn toegelaten tot de Schakelzone. We adviseren je eerst de Entreetoets te maken.
Op onze website vind je per doeluniversiteit een intakeformulier waarmee je officieel toelating kunt aanvragen. (Over schakelzone - Inschrijfinformatie) Je moet dus vooraf al een keuze maken bij welke universiteit je uiteindelijk de masteropleiding wilt gaan volgen. Inhoud en omvang van de programma’s kunnen namelijk per universiteit verschillen.
Zodra je bent toegelaten, wordt je direct ingeschreven voor het gehele curriculum en betaal je de bijbehorende vergoeding. Deze betaling kan overigens in termijnen.
Je meld je aan voor een cursus via je studiepad in MijnOU. Klik op ‘meer info’ achter de gewenste cursus en doorloop de aangegeven stappen. Een bevestiging van je aanmelding ontvang je digitaal in je ‘berichtenbox’ op MijnOU.
Inschrijving voor de cursussen is kosteloos, de vergoeding is immers al in rekening gebracht bij de inschrijving voor het gehele curriculum.Voor je kunt inschrijven voor cursussen van de Schakelzone Recht, moet je officieel zijn toegelaten tot de Schakelzone.
Je meld je aan voor een cursus via je studiepad in MijnOU. Klik op ‘meer info’ achter de gewenste cursus en doorloop de aangegeven stappen. Een bevestiging van je aanmelding ontvang je digitaal in je ‘berichtenbox’ op MijnOU.
Inschrijving voor de cursussen is kosteloos, de vergoeding is immers al in rekening gebracht bij de inschrijving voor het gehele curriculum.Meld je jezelf aan voor een cursus met een variabel startmoment, dan gaat de inschrijfduur van 12 maanden 14 dagen na verwerking van uw inschrijving lopen. Bij cursussen met een vast startmoment start de inschrijfduur bij de start van het kwartiel waarin de begeleiding plaats vindt. Je loopt dus geen risico als je extra vroeg inschrijft.
Om de studielast beheersbaar te houden wordt aangeraden om voor niet meer dan vijf cursussen tegelijk in te schrijven.
Inschrijving voor eventuele 'kopcursussen' gebeurt rechtstreeks bij de partneruniversiteit. De partneruniversiteit stelt hiervoor ook zelf de vergoeding vast. Informeer tijdig naar de inschrijfmogelijkheden en inschrijfmomenten bij de partneruniversiteit.
Als je de cursus niet hebt gehaald en je wil je opnieuw inschrijven voor dezelfde cursus, maar je hebt nog lopende inschrijfrechten, dan dien je je tijdig (d.w.z. voor de uiterste aanmelddatum) opnieuw aan te melden voor de cursus. Ook een heraanmelding voor een cursus verloopt via je studiepad in MijnOU. De OU zorgt dat je direct aansluitend aan je lopende inschrijfrechten wordt ingeschreven. Voor de tweede inschrijving voor een cursus betaal je de cursusprijs zoals vermeld in de inschrijfvoorwaarden.
Met ingang van september 2017 worden de tarieven, als gevolg van de nieuwe Wet Studievoorschot, opnieuw verlaagd (voor nieuwe toelatingen). Je betaalt maximaal een vergoeding ter hoogte van een jaar wettelijk collegegeld.
Nee, studenten die de schakelzone volgen hoeven zich niet te registreren via studielink.
Bij een verzoek tot toelating of vrijstelling binnen de Schakelzone Recht moeten studenten gewaarmerkte informatie overleggen van de afgeronde of gedeeltelijk afgeronde vooropleidingen.
Je kunt hiervoor een digitaal uittreksel uit het Diplomaregister van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) opsturen in plaats van een gewaarmerkte kopie van je diploma. Je download een uittreksel uit het Diplomaregister door met jouw DigiD in te loggen op www.duo.nl/inloggen. Dit uittreksel upload je tijdens je aanmelding of stuur je achteraf je als bijlage (ongewijzigd!) naar bureauschakelzone@ou.nl.
Kun je geen digitaal uittreksel verstrekken of moet je aanvullende documenten verstrekken om een verkorting aan te vragen, dan stuur je de gewaarmerkte kopieën van getuigschriften, certificaten, literatuur- en cijferlijsten en eventueel het intakeformulier wel per post. Stuur nooit originele diploma’s en cijferlijsten mee.
Onder waarmerken wordt verstaan, dat de kopie voor eensluidend- conform- het- origineel wordt ondertekend en afgestempeld door een daartoe bevoegd persoon. De door de Commissie Schakelzone Recht gevraagde kopieën kunnen - na afspraak en onder overlegging van de originelen - in het studiecentrum van de Open universiteit (zie voor adressen en openingstijden www.ou.nl/studiecentra) dan wel door het opleidingsinstituut waar het getuigschrift is behaald of door de notaris worden gewaarmerkt. Documenten van afgeronde opleidingen kunnen door een daartoe bevoegd persoon van een studiecentrum van de Open Universiteit gewaarmerkt worden. Cijferlijsten van een niet afgeronde opleiding, literatuurlijsten, cursusbeschrijvingen, tentamenbriefjes etc. kunnen alleen gewaarmerkt worden door het opleidingsinstituut waar de betreffende opleiding gevolgd is.
Als je inschrijft voor een cursus, ontvang je het cursusmateriaal. Je hebt 12 maanden de tijd om de cursus af te ronden en binnen deze 12 maanden heb je altijd 3 tentamenkansen. Stem je planning goed af op het tentamenrooster.
Cursussen met een vast startmoment worden begeleid in het kwartiel waarin ze geprogrammeerd staan. Cursussen met een variabel startmoment kun je geheel zelfstandig bestuderen.
Voor je kunt inschrijven voor cursussen van de Schakelzone Recht, moet je officieel zijn toegelaten tot de Schakelzone.
Andere opleidingen hebben soms wel juridische onderdelen, maar zowel omvang als qua niveau zijn er zeer grote onderlinge verschillen. Wij hebben dan ook besloten, dat wij afgestudeerden van die opleidingen pas zien als afgestudeerden met een aan de wo-master verwante opleiding, indien zij hun andere hbo-opleiding aanvullen met de cursus Inleiding recht (voorheen Basiscursus recht). Die bevoegdheid komt ons toe in het kader van de vrijheid van de faculteit om te bepalen wie er tot de masteropleiding worden toegelaten. Daar hebben wij vervolgens de toelating tot de schakelprogramma's weer afhankelijk van gemaakt. Het alternatief is de keuze die bijvoorbeeld de VU en de UU maken: alleen HBO-Rechten afgestudeerden worden toegelaten en er is bij hen voor HBO MER of SJD-afgestudeerden geen mogelijkheid om door te studeren aan een wo-master, anders dan door alsnog een wo-bachelor te behalen.
Studenten met een afgeronde HJO opleiding hoeven de cursus Inleiding recht niet te volgen voor het schakelprogramma voor de OU en de UvA (zonder civiel effect).
Binnen de inschrijfduur heb je drie tentamenkansen. Cursussen worden regelmatig herzien, omdat het recht nu eenmaal verandert. Als dit het geval is wordt een bestaande cursus stop gezet en vervangen door een nieuwere versie. Studenten die een cursus in huis hebben die stop wordt gezet, hebben nog één jaar lang de tijd om deze cursus af te ronden. Lukt dit niet dan zal de nieuwe versie van de cursus besteld moeten worden.
Ook moet je er rekening mee houden dat je het schakelprogramma binnen vier jaar moet afronden.
Voor studenten die zij toegelaten voor 01-04-2017 geldt:
- als je een UU-master wilt gaan doen: je hebt vier jaar de tijd om het programma af te ronden
- als je een UvA-master wilt gaan doen met civiel effect (lange schakel): je hebt vier jaar de tijd om het programma af te ronden
- als je een UvA-master wilt gaan doen zonder civiel effect (korte schakel): je hebt drie jaar de tijd om het programma af te ronden
- als je een OU-master wilt gaan doen: je hebt vier jaar de tijd om het programma af te ronden
op https://schakelzone.nl/klacht-beroep-of-bezwaar.
Procedures - tentamens
- Regulier schriftelijk tentamen (groepstentamen)
Bureau Schakelzone organiseert vijf tentamenronden per academisch jaar.
Je vindt de tentamendata onder het menu Tentamens op de website. Daarbij staat vermeld wanneer je je uiterlijk moet aanmelden. De uiterste aanmelddatum ligt vier weken voor het tentamen. Het is wel verstandig om in je planning niet alleen de tentamendatum op te nemen maar ook de uiterste datum van aanmelding. Aanmelding na de sluitingsdatum is niet mogelijk.
- CBI-tentamen (individueel computertentamen)
Je kunt je tot uiterlijk 14 dagen voor het afleggen van een CBI-tentamen aanmelden. Nadat je je hebt aangemeld voor een CBI-tentamen is het niet meer mogelijk om de tentamenplaats of -datum te wijzigen. Op het moment dat de uitslag van een CBI-tentamen is verwerkt door ons administratieve systeem, kun je je aanmelden voor een herkansing.
Wij adviseren je het eerste CBI-tentamen van een cursus met een vast startmoment af te leggen aan het einde van het kwartiel waarin de begeleiding van de cursus afloopt. Herkansingen en CBI-tentamens bij een cursus met een variabel startmoment zijn niet afhankelijk van tentamenronden, zodat je zelf de tentamenperiode kunt reserveren en in principe zelf de tentamendatum bepaalt.
Je ontvangt de bevestiging van je aanmelding in de berichtenbox in mijnOU.
Bij het tabblad ‘Lopende aanmeldingen’ zie je wat de status van je aanmelding is. De oproepbrief ontvang je binnen ongeveer 1 week voor de tentamendatum, zowel digitaal via de berichtenbox als per post. Deze oproepbrief dien je als hard-copy, niet digitaal, meegenomen te worden naar het tentamen.
Voor meer informatie over tentaminering raadpleeg www.ou.nl/tentamen of neem per e-mail contact op met de afdeling Tentaminering en certificering: schakelzonetentaminering@ou.nl
Na aanmelding voor een CBI-tentamen ontvang je binnen enkele dagen een oproepbrief.
Kijk voor de openingstijden van jouw studiecentrum op www.ou.nl/studiecentra.
De definitieve uitslag van het tentamen wordt verzonden (per post):
− bij een CBI-tentamen enkel bestaande uit meerkeuzevragen in beginsel binnen twee werkdagen na het afleggen van het tentamen.
− bij een regulier schriftelijk tentamen uiterlijk vier weken na de tentamendatum.
De examinator stelt in elk geval binnen vier weken na de tentamendatum de definitieve uitslag vast. In bijzondere gevallen kan deze termijn verlengd worden met maximaal vier weken.
Aanvragen inzage computergebaseerd individueel tentamen (CBI)
Je vraagt binnen vier weken na het tentamen inzage aan met het aanvraagformulier inzage (https://www.ou.nl/-/aanvraagformulier-inzagen-schakelzone).
Aanvragen inzage regulier schriftelijk tentamen
Je vraagt binnen vier weken na bekendmaking van de uitslag inzage aan met het aanvraagformulier inzage (https://www.ou.nl/-/aanvraagformulier-inzagen-schakelzone).
De aanvraag wordt meestal binnen twee weken verwerkt. De afdeling Schakelzonetentaminering stuurt een e-mail als het tentamenwerk in het studiecentrum ter inzage klaar ligt. Je hebt hierna drie weken inzagerecht en maakt zelf een afspraak met uwstudiecentrum (https://www.ou.nl/studiecentra). Bij de inzage wordt gevraagd een geldig legitimatiebewijs te tonen.
Bureau Schakelzone Recht
afdeling Tentaminering en certificering (TenC)
Postbus 4444
6401 CX Heerlen
Een gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift kan ook per e-mail gestuurd worden naar 1-loketklachtenengeschillen@ou.nl
Voor een herkansing voor een CBI-tentamen kun je aanmelden zodra de uitslag van het vorige tentamen zichtbaar is in studiepad. Het duurt dan minimaal vijf werkdagen voordat het tentamen kan worden afgelegd.
Wanneer je geslaagd bent voor een tentamen is het niet mogelijk om het tentamen te herkansen om een beter cijfer te behalen.
Studenten die een schakelprogramma voor de UvA-master of de VU-master of de UU-master volgen dienen een door de doeluniversiteit gewaarmerkte kopie van het studieresultatenoverzicht van de kopcursussen te verstrekken.
Dat document moet per post worden opgestuurd naar:
Open Universiteit
Bureau Schakelzone Recht t.a.v. dhr. M. Frijns
Postbus 4444
6401 CX HEERLEN
Na ontvangst van het overzicht worden de resultaten opgenomen in het studiepad.
Materialen en faciliteiten
De voorbedrukte tabjes die door de uitgever zijn meegeleverd, de door de uitgever meegeleverde blanco tabjes die je kunt beschrijven en de door jou zelfgemaakte blanco tabjes, mag je in jouw schone niet-geannoteerde wettenbundel inplakken.
Waar gesproken wordt over 'schoon' wordt daarmee bedoeld een schone versie van een woordenboek, een niet-geannoteerde wetten- of jurisprudentiebundel, tabellenboek dan wel in enkele gevallen het cursusmateriaal. Dit betekent dat een woordenboek, de bundel of het cursusmateriaal geen geschreven of gedrukte, verklarende aantekeningen mag bevatten en geen losse of ingeplakte briefjes, met uitzondering van de tabbladen genoemd in de vorige alinea.
Wel kan gebruik gemaakt gaan worden van het Levenlanglerenkrediet van DUO:
https://schakelzone.nl/levenlanglerenkrediet-duo/
De virtuele klassen en de opnames vind je in de cursusomgeving in yOUlearn, onder het tabblad communicatie.
Voor Collaborate is het hulpprogramma JAVA nodig en dat kan bij Apple-gebruikers een probleem opleveren; daarover kunt u in de test- en instructiesessie nadere informatie krijgen.
Begrippenlijst
Studenten met een afgeronde HJO opleiding hoeven de cursus Inleiding recht niet te volgen voor het schakelprogramma voor de OU en de UvA (zonder civiel effect).
Bij een verzoek tot toelating of vrijstelling binnen de Schakelzone Recht moeten studenten gewaarmerkte informatie overleggen van de afgeronde of gedeeltelijk afgeronde vooropleidingen. Onder waarmerken wordt verstaan, dat de kopie voor eensluidend- conform- het- origineel wordt ondertekend en afgestempeld door een daartoe bevoegd persoon. De door de Commissie Schakelzone Recht gevraagde kopieën kunnen - na afspraak en onder overlegging van de originelen - in het studiecentrum van de Open universiteit (zie voor adressen en openingstijden www.ou.nl/studiecentra) dan wel door het opleidingsinstituut waar het getuigschrift is behaald of door de notaris worden gewaarmerkt. Documenten van afgeronde opleidingen kunnen door een daartoe bevoegd persoon van een studiecentrum van de Open Universiteit gewaarmerkt worden. Cijferlijsten van een niet afgeronde opleiding, literatuurlijsten, cursusbeschrijvingen, tentamenbriefjes etc. kunnen alleen gewaarmerkt worden door het opleidingsinstituut waar de betreffende opleiding gevolgd is. De Open Universiteit moet kunnen beschikken over origineel gewaarmerkte kopieën. Stuur dus geen kopieën van gewaarmerkte kopieën.
Je kunt ook een uittreksel uit het Diplomaregister van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) opsturen in plaats van een gewaarmerkte kopie van uw diploma. Je download een uittreksel uit het Diplomaregister door met jouw DigiD in te loggen op www.duo.nl/inloggen. Dit uittreksel stuur je als bijlage (ongewijzigd!) naar bureauschakelzone@ou.nl. De gewaarmerkte kopieën van literatuur- en cijferlijsten en eventueel het intakeformulier stuur je wel per post. Stuur nooit originele diploma’s en cijferlijsten mee.
Tentamentrainingen en andere bijeenkomsten worden soms verzorgd in een virtuele klas. Een virtuele klas, de naam zegt het al, is een bijeenkomst waaraan iedereen thuis vanachter zijn computer kan deelnemen. Je gebruikt daarvoor het computerprogramma Collaborate. Je hebt een headset (microfoon en hoofdtelefoon) nodig en bij voorkeur een webcam. Ook is het absoluut noodzakelijk dat deelnemers die nog niet eerder met Collaborate hebben gewerkt, eerst een test- en instructiesessie voor het gebruik van het programma volgen. Die sessie is ook digitaal en je kunt je daarvoor aanmelden via de link rechtsboven op je werkplek in de elektronische leeromgeving. Daar vind je op de Help-tab ook meer uitleg en veelgestelde vragen over Collaborate (zie www.elo.schakelzone.nl ). Voor Collaborate is het hulpprogramma JAVA nodig en dat kan bij Apple-gebruikers een probleem opleveren; daarover kun je in de test- en instructiesessie nadere informatie krijgen.
Daarnaast vindt bij meerkeuzevragen nog een correctie plaats voor de raadkans. Bij tentamens met meerkeuzevragen bestaat namelijk de mogelijkheid om het juiste alternatief te raden. De kans om het juiste antwoord te raden is afhankelijk van het aantal alternatieven per vraag, dus bij vierkeuzevragen 25%, bij tweekeuzevragen 50%. Per tentamen kan een kansscore (de score die men kan halen zonder kennis van de leerstof) bepaald worden, uitgaande van het aantal alternatieven per vraag en het aantal meerkeuzevragen.
In concreto: wanneer een tentamen bestaat uit 40 vierkeuzevragen is de kansscore 25 procent van 40 = 10. Dit wil dus zeggen dat een student die de leerstof niet beheerst door raden toch ongeveer 10 punten kan behalen op dit tentamen. Bij het berekenen van de cesuur (de grens zakken/slagen) wordt dan ook rekening gehouden met de raadkans.
Pas boven deze kansscore is er sprake van werkelijke beheersing van de leerstof. Daarbij wordt dan het eerder genoemde kennispercentage van 55% toegepast.
Omdat een cesuur een scheiding is, wordt deze met 2 cijfers aangegeven: bij het eerste cijfer is men gezakt met een 5, bij het tweede cijfer is men geslaagd met een 6.
Onderstaand tref je voorbeelden aan die dit kunnen verduidelijken.
Voorbeeld 1
Een tentamen omvat 40 vierkeuze vragen (40 punten).
correctie raadkans 25 % x 40 = 10
kennispercentage multiple choice 55% x (40-10) = 16,5
De cesuur komt dan uit op 10 + 16,5 = 26,5 afgerond 27
De cesuur bedraagt 26/27 punten.
Bij 26 punten wordt een 5 toegekend, bij 27 punten een 6.
Voorbeeld 2
Een tentamen omvat 30 vierkeuze vragen (30 punten).
correctie raadkans 25 % x 30 = 7,5
kennispercentage multiple choice 55% x (30-7,5) = 12,375
De cesuur komt dan uit op 7,5 + 12,375 = 19,875 afgerond 20
De cesuur bedraagt 19/20 punten.
Bij 19 punten wordt een 5 toegekend, bij 20 punten een 6.
Voorbeeld 3
Een tentamen omvat 80 juist/onjuist vragen (80 punten).
correctie raadkans 50% x 80 = 40
kennispercentage multiple choice 55% x (80-40) = 22
De cesuur bedraagt 61/62 punten.
Bij 61 punten wordt een 5 toegekend, bij 62 punten een 6.
Voorbeeld 4
Een tentamen omvat 30 meerkeuzevragen met 4 alternatieven (60 punten, dus 2 punten per vraag) en
2 open vragen waarvoor samen 15 punten te behalen zijn.
correctie raadkans 25% x 60 = 15
kennispercentage multiple choice 55% x (60-15) = 24,75
kennispercentage open vragen 55% x 15 = 8,25
De cesuur bedraagt 47/48 punten.
Bij 47 punten wordt een 5 toegekend, bij 48 punten een 6.
De aldus berekende cesuur is voor regulier schriftelijke tentamens de voorlopige cesuur. Uit de analyses na afloop van het tentamen en uit opmerkingen van studenten kan blijken dat bijstelling van de cesuur noodzakelijk is. Als achteraf vragen uit een tentamen worden verwijderd, wordt de voorlopige cesuur met evenveel punten verlaagd als de verwijderde vragen bij goede beantwoording zouden opleveren. Immers verwijderde vragen worden niet in de eindwaarderingen betrokken, of ze nu goed of fout beantwoord zijn. In de praktijk blijkt vaak dat studenten de score van verwijderde vragen, als ze deze goed beantwoord hebben, meetellen en dan vervolgens mededelen ten onrechte gezakt te zijn. Ook kan er sprake zijn van een fout in het voorlopige antwoordmodel dat na afloop van het tentamen wordt uitgereikt. Wijziging van het antwoordmodel leidt niet tot een bijstelling van de voorlopige cesuur. Uiteraard wordt wel het juiste antwoordalternatief bij de uitslagberekening gehanteerd. Nadat de definitieve cesuur is vastgesteld, worden op basis van deze definitieve cesuur de uitslagen en eindcijfers vastgesteld.
De definitieve uitslag van een opdracht of werkstuk wordt door de Examencommissie (CVE) uiterlijk binnen zes weken vastgesteld na de datum van inlevering van de definitieve versie bij de examinator. In bijzondere gevallen kan de Commissie deze termijn verlengen met maximaal zes weken. Van deze regel kan afgeweken worden voor zover dat bepaald is op de cursussite of in de betreffende handleiding.
Met ingang van het academische jaar 2017-2018 hebben alle cursussen een omvang van 5 EC.
1 EC komt overeen met ca. 28 studie-uren.
Disclaimer
Schakelzone Recht is niet aansprakelijk voor de inhoud van de informatie of voor de gevolgen van het gebruik daarvan. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Er wordt geen garantie geboden voor het foutloos en ononderbroken functioneren van onze websites. Schakelzone Recht is niet verantwoordelijk voor de inhoud van websites van derden, waarnaar gelinkt wordt.